Veelgestelde vragen in categorie:
-
Wat is de huidige wetgeving rond studentenarbeid?
-
Wat is het verschil tussen jobstudent en werkstudent?
-
Wat is er belangrijk in een overeenkomst gesloten met een werkgever?
- Identiteit, geboortedatum, woonplaats
- Begin en einddata van de gehele werkperiode
- Waar het werk zich gaat bevinden
- Omschrijving van het werk
- Arbeidsduur (dagelijkse uren en aantal dagen, specifiek)
- Toepasselijkheid van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers.
- Loon, en indien niet vooraf geweten de wijze en basis waarop de loonberekening kan worden gemaakt
- Proeftijd ja/nee
- Plaats van huisvesting indien die werkgever dit voorziet
- Bevoegd paritair comité
- Begin en einde van de werkdag, rustpauzes, verlofdagen
- Contactgegevens van eerste hulp verantwoordelijke
- Locatie van verbandkist
- Contactgegevens werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad
- Contactgegevens werknemersvertegenwoordigers in het comité voor preventie en bescherming op het werk
- Contactgegevens vakbondsafvaardiging
- Contactgegevens interne/externe dienst voor preventie en bescherming op het werk
- Contactgegevens van het toezicht op de sociale wetten van het district waarin de jobstudent wordt tewerkgesteld
-
Welk werk mag ik doen als ik jonger ben dan 18 jaar?
- die 15 jaar is, op voorwaarde dat hij of zijn niet meer aan de voltijdse leerplicht onderworpen is;
- die 16 jaar geworden is.
-
Hoeveel uur mag ik werken als ik jonger ben dan 18 jaar?
- wanneer de arbeidstijd meer dan 4½ uren bedraagt, heb je recht op een half uur rust;
- wanneer de arbeidstijd meer dan zes uren bedraagt, heb je een uur rusttijd, waarvan een half uur ineens moet worden genomen (bijvoorbeeld 2 x 15 minuten pauze en een half uur als lunchpauze).
Sedert 1 januari 2017 is de wetgeving voor studenten van 50 dagen gewijzigd. Hieronder wordt het nieuwe studentencontract uitgelegd.
Voor 2017 kon je in België een totaal van 50 dagen werken als student tegen verminderende sociale bijdrage. Helaas voor de actieve student die halve dagen of avondshift werkte, telde dit mee als een volledige dag. De vernieuwing is dus positief voor elke student.
Het nieuwe systeem laat je toe om een totaal van 475 uur te werken tegen een verminderde sociale bijdrage van 2,71%, dit laat je toe dat je meerdere halve dagen kan werken.
De volgende punten leggen het systeem beter uit.
Wat als je boven de 475 uur gaat?
Vanaf het 476e uur, zal de sociale bijdrage de lucht in gaan. Nu betaal je net als een normale werknemer 13,07% socialezekerheidsbijdrage.
Kan ik ergens mijn uren volgen?
Ja, de Belgische overheid laat je toe deze te volgen op de site van Student@Work.
Ik studeer slechts tijdelijk in België, ben ik dan ook gebonden aan de 475 uur?
Iedere student die komt uit één van de EU lidstaten of uit Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, heeft dezelfde rechten als de Belgische student. Indien je niet de nationaliteit van één van bovenstaande landen hebt, mag je eigenlijk niet werken in België. In dat geval zijn er bijkomende procedures vooraleer je aan de slag kan.
Ik studeer of woon niet in België, kan ik er alsnog aan de slag als jobstudent?
Ja en je hebt ook recht op de 475 uur tegen verminderde sociale bijdrage. Maar pas wel op indien je werkt in België en ook in je thuisland gedurende hetzelfde kalenderjaar, want dan zijn er bijkomende complicaties en neem je best contact op met de rijksdienst voor sociale zekerheid van België.
Krijg ik elk jaar 475 uur?
Ja, indien je statuut nog student is, krijg je elk kalenderjaar opnieuw 475 uur tegen verminderde sociale bijdrage. Je 475 uur begint dus te tellen vanaf 1 januari.
Het is echter niet mogelijk om resterende uren van vorige jaren op te nemen tijdens de nieuwe periode. Ook is het niet mogelijk om te werken voor eenzelfde werkgever als je het vorig jaar ononderbroken voor deze hebt gewerkt. Indien dit toch het geval zou zijn, hoort de werkgever een arbeidsovereenkomst aan normale sociale bijdrage te maken.
Verder kan u hier meer informatie vinden
Studenten die niet langer werken als 475 uur per jaar zijn jobstudenten en kunnen dus gebruik maken van een verminderde solidariteitsbijdrage (2,71%).
Een werkstudent is een student die langer werkt dan 475 uren per jaar. De wet ziet je dan als een gewone werknemer wat betekent dat je de volledige sociale bijdrage van 13,07% betaalt alsook een bedrijfsvoorheffing (opgelet: dit geldt niet voor elk bedrijf). Een groot deel hiervan krijg je terug als vakantiegeld. Indien je minder dan 7.570 euro netto verdient krijg je de bedrijfsvoorheffing ook terug.(Tenzij deze niet van toepassing was bij jouw bedrijf) Vergeet, om deze vergoeding terug te krijgen, dan wel je belastingsbrief niet in te vullen!
Het is belangrijk dat je een schriftelijke overeenkomst aangaat met de werkgever, deze moet ook ondertekend zijn vooraleer je aan de job begint. Het gaat hier altijd over een overeenkomst voor bepaalde duur. Vanaf 18 jaar kan een jobstudent een overeenkomst geheel eigenmachtig aangaan. Ook indien je jonger bent dan 18 jaar kan dit, tenzij de ouders/voogd bezwaar hebben.
De overeenkomst moet in tweevoud worden opgemaakt voor de jobstudent en de werkgever, en een afschrift moet worden verzonden naar het kantoor voor toezicht op de sociale wetten samen met een bewijs van ontvangst van de jobstudent.
Verder is het belangrijk dat de volgende zaken in de overeenkomst zijn besproken:
De volgende acht zaken moeten enkel in de overeenkomst opgenomen worden wanneer deze niet in het arbeidsreglement worden besproken. Indien wel volstaat een verwijzing.
Er zijn bepaalde studentenjobs die je al mag doen vanaf 15 jaar. Wat je allemaal kunt doen, vind je terug op onze pagina ‘Een studentenjob voor jouw leeftijd’.
Een studentenovereenkomst kan ten vroegste gesloten worden door een student:
Vanaf 15 of 16 jaar mag je dus officieel beginnen aan je eerste job, zolang je zeven jaar lager onderwijs en minstens twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan gevolgd hebt. Je kunt dan deeltijds onderwijs combineren met een (deeltijdse) arbeidsovereenkomst.
De arbeidsduur van jonge werknemers mag niet meer bedragen dan acht uur per dag en veertig uur per week.
Verder mag je als werknemer onder de 18 jaar niet meer dan 4½ uren ononderbroken werken:
De leerplicht van jongeren eindigt op het einde van het schooljaar waarin ze 18 jaar worden. Vanaf die leeftijd kunnen jongeren voltijds gaan werken.