Cv maken

Het cv

Een goede cv maken is zeer belangrijk, met een cv of curriculum vitae maak je je eerste indruk aan je toekomstige werkgever en ben je een stap dichterbij jouw nieuwe job. Daarom is een cv maken zo belangrijk. Vaak lever je je cv in samen met je motivatiebrief. Voor de meeste studenten is dit spannend en stressvol. Met behulp van voorbeeld cv’s helpen we jou de belangrijkste onderdelen op je cv te snappen. In dit artikel lees je over de opmaak van een cv, een aantal voorbeeld cv’s en uitleg per onderdeel van het cv en uiteindelijk kan jij een toffe cv maken.

Hoe maak je een goede cv

1. Duidelijkheid
Je kunt jouw cv zo gek, mooi en creatief maken als jezelf wilt. Maar belangrijk is wel dat de boodschap helder blijft. Het doel van je cv is om jezelf te gaan presenteren aan je toekomstige werkgever. Daarom is het handig om eerst een basis cv te maken. Later kan je van hieruit dan jouw cv gaan verbeteren naar het bedrijf waarvoor je solliciteert. Denk dus goed na over hoe je wilt overkomen en maak je cv zo overtuigend mogelijk.

2. Laat geen vragen onbeantwoord
Na het overlezen van je cv, denk zelf even na wat er zoal ontbreekt en wat de werkgever nog meer zou willen weten. Probeer deze dan zelf ook toe te passen in je cv. Heb jij bijvoorbeeld een lange tijd niet gewerkt? Laat dan weten wat je in die tussentijd hebt gedaan, cursussen, reizen, uitwisselingsprojecten, etc.

3. Opgemerkt worden
Het spreekt voor zich dat je voor een functie vaak niet de enige sollicitant zal zijn. Daarom is het dus belangrijk om bovenop de stapel aan cv’s te belanden. Aan de hand van je cv wordt bepaald of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek of niet. Kies daarom voor een cv dat opvalt en onderscheid je van de rest. Creatieve cv’s kan je hier bekijken.

4. Opgemerkt worden
Als je je cv gaat opstellen denk er dan ook aan dat je zo kort en krachtig mogelijk blijft. Een werkgever gaat uiteraard geen 2 A4 pagina’s over jou lezen, maar overleest je cv heel snel en beslist dan of jij op de “potentiële” of op de “afgewezen” stapel van cv’s terecht komt. Daarnaast heeft iedereen wel enkele punten dat je wil doen opvallen op je cv en hoe langer je cv, hoe minder deze punten tot zijn recht gaan komen. Zo bespaar je jezelf, maar ook je toekomstige werkgever alleen maar kostbare tijd.

5. Spelling
Op spelling en grammatica kunnen we niet genoeg hameren, zo belangrijk is het. Laat je cv dan ook door anderen grondig nalezen voor je tot een definitieve versie komt. Eén enkel foutje op je cv, zal jou heel kostbaar komen te staan en zal je van de goede stapel naar de slechte brengen.


Voor meer duidelijkheid geven wij jou 2 cv voorbeelden die jou een stap verder helpen tot je ideale cv!

Meld je aan voor jou volgende studentenjob

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Maak een account aan op StudentJob, solliciteer eenvoudig op vacatures, sla vacatures op en doe je email notificaties aan voor de leukste studentenjobs, allemaal op één plek.

Voorbeeld cv - Piet Cornelissen


motivatiebrief voorbeeld

Voorbeeld cv - Saskia van de Velde


motivatiebrief voorbeeld

Cv opmaak

Personalia en contact informatie
Belangrijk bij dit onderdeel is dat je gegevens correct zijn, zet ook altijd je persoonlijke gegevens bovenaan. Belangrijk om te vermelden is je naam, telefoonnummer, email, adres, nationaliteit, geboortedatum, geboorteplaats en je rijbewijs. Maar ook indien je gebruik maakt van LinkedIn of als je Twitter professioneel gebruikt, is het goed dit hier te vermelden. Bij ons voorbeeld deelt Saskia haar passie op haar website en is het daarom zeker goed dat ze dit hier vermeldt.

Samenvatting
In de samenvatting leg je de nadruk op je motivatie voor de betreffende functie, een samenvatting op je cv is geen verplichting maar het geeft heel kort en krachtig neer wie je bent en waar je naar op zoek bent. Probeer deze zo professioneel mogelijk aan te schrijven. Een samenvatting is normaal tussen de 2 tot 4 zinnen lang en hoort een professionele doelstelling van jezelf te weerspiegelen.

Werkervaring
Onder werkervaring komt een lijstje van al de voorgaande jobs die je hebt gehad. Begin ook hier met de recentste jobs eerst. Let op, als je heel wat vakantiejobs achter de rug hebt, hoef je die niet allemaal op je cv te zetten, dat maakt je cv alleen maar minder aantrekkelijk. Je vermeldt de jobs die het relevant zijn voor de functie waar je solliciteert. Als we solliciteren voor een marketing job, horen we dus niet te vermelden dat we tijdens de zomer een maand voor een kuisfirma hebben gewerkt. Belangrijk om te vermelden is, het bedrijf, wat je functie was, en een functieomschrijving.

Opleidingen
Het volgende wat we gaan vermelden op ons cv zijn de recente en relevante opleidingen en eventueel cursussen die je volgt of gevolgd hebt. Vermeld hierbij: naam van de school, opleiding, jaartal en eventueel het behaald diploma. Let hier vooral op dat je je meest recente opleidingen bovenaan plaatst. Indien je nog bezig bent aan een opleiding, geef je je startjaar tot heden in, voorbeeld: ”2019-heden”.

Vaardigheden
Bij vaardigheden ben je vrij dit op te delen zoals je wilt, belangrijkste zaken hier zijn dat je je persoonlijke eigenschappen, je computer of IT-skills en je talenkennis vermeldt. Een mogelijkheid om je talenkennis mee te geven is door ze te scoren volgens de gemeenschappelijke Europese quotering of CEFR, en deze werkt als volgt:

C2 = Moedertaal of perfecte bekwaamheid

C1 = Professionele vaardigheid, je kan de taal dus volledig professioneel gebruiken

B2 = Verstaan van moeilijkere zaken en een standpunt kan je volledig verdedigen in de taal

B1 = Belangrijkste punten uit een conversatie halen lukt en je kan jezelf verstaanbaar maken in de taal

A2 = Eenvoudig taalgebruik

A1 = Beginner

Indien dit systeem je niet gekend is, kan je ook schrijven, Nederlands: moedertaal, Engels: vloeiend, Frans: goed, Duits: basisvaardigheid.

Bij computervaardigheden kan je zaken vermelden zoals, Microsoft Office, Adobe programma’s maar ook software development skills zoals HTML/CSS en eventueel behaalde certificaten zijn hier natuurlijk toegelaten.

Hobby's en interesses
Dit onderdeel hou je bebby’sst onderaan jouw cv, omdat het minder van belangrijk is voor de functie. Maar het geeft de werkgever wel een idee over wie of wat voor persoon jij bent. Kies hiervoor voor echte hobby’s, op café gaan met de vrienden telt dus helaas niet mee als een hobby.

Nu je veel meer weet een cv maken en de layout van je cv, kunnen we verder naar de volgende onderdelen die belangrijk zijn tijdens je sollicitatiegesprek, motivatiebrief. Als je al gesolliciteerd hebt, kunnen we ons gaan voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Ben je nog steeds op zoek naar een studentenjob?

Wij hebben meer dan genoeg jobs open staan. Check onze vacatures en vind jouw ideale studentjob!

FAQs over het cv

  • Hoe maak je een cv?

  • Neem een kijkje bij onze cv opmaak voor een goede en creatieve cv.

  • Waar kun je een gratis cv maken?

  • Maak nu een gratis cv aan met onze cv builder!

  • Hoe lang mag je cv zijn?

  • Dit hangt af van hoeveel werkervaring hebt, maar de ideale lengte voor een cv is 1 pagina.

Bekijk ook andere sollicitatietips