STUDENTJOB BLOG

Als student moet je natuurlijk nadenken over je toekomst. Wil je een master doen, een promotieplaats bemachtigen of solliciteren voor jouw droombaan? Hoe dan ook, je wil er dan op je mooist en best uitzien. Wij hebben een paar goede tips om je op weg te helpen.

1. Bril of lenzen

Draag je normaal gesproken een bril, maar twijfel je of je deze op moet houden tijdens een sollicitatiegesprek? Het is vooral belangrijk dat je je comfortabel voelt. Als je gewend bent aan het dragen van een bril, is er geen reden om speciaal voor een gesprek lenzen in te doen. Zorg er wel voor dat je bril goed schoon is en niet beschadigd. Een nette, goed passende bril kan juist ook een professionele en intelligente uitstraling geven. Wanneer je normaal lenzen draagt, kan je deze gewoon inhouden. Let er wel op dat je ogen niet geïrriteerd raken als je wat zenuwachtig bent. Neem eventueel wat oogdruppels mee voor het geval dat. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je online lenzen bestellen in de juiste sterkte.

2. Outfit die past bij de dresscode

Probeer vooraf een idee te krijgen van de dresscode binnen het bedrijf of voor de functie waarvoor je solliciteert. Is het een corporate omgeving is een mantelpak met rok of pantalon zeer geschikt. Gaat het om een creatiever bedrijf, dan kan je misschien wat meer een eigen draai aan je outfit geven. Kies kleuren die je goed staan en combineer niet te veel verschillende prints of felle kleuren. Je wil dat de aandacht naar jou als persoon gaat en niet afgeleid wordt door je kleding. Basics in neutrale kleuren zoals zwart, donkerblauw, grijs en wit zijn goede keuzes. Zorg ook dat je kleding goed gestreken is en niet gekreukt.

3. Kapper

Zorg dat je haar er verzorgd uitziet. Dat betekent niet dat je per se naar de kapper moet, maar wel dat je haar gewassen en gekamd is. Voor lang haar kan een nette knot, vlecht of staart een goede optie zijn. Val je normaal gesproken van nature met de deur in huis als het om kapsels en haarkleur gaat, overweeg dan om voor een sollicitatie iets neutralers te kiezen waar je je toch prettig bij voelt. Heren met een baard zorgen dat deze goed getrimd is. Een verzorgde baard kan heel representatief zijn, maar een verwilderde baard komt slordig over. Wie zich normaal niet of nauwelijks scheert kan beter ook niet ineens gladgeschoren op een sollicitatiegesprek verschijnen. Je moet wel jezelf blijven!

4. Accessoires

Less is more, dus overdrijf niet met accessoires. Een mooi horloge, een paar subtiele oorbellen of een mooie ketting kunnen je outfit net even wat extra's geven. Maar ga niet voor grote, opvallende sieraden. Dat leidt alleen maar af. Voor heren volstaat een nette das in veel gevallen. Zorg ook dat je riem bij je schoenen past qua kleur. Een leren aktetas of attachékoffer maakt de zakelijke look compleet. Dames kunnen kiezen voor een nette handtas in een neutrale kleur die groot genoeg is om bijvoorbeeld cv's in mee te nemen. Neem niet je overvolle dagelijkse tas mee.

5. Parfum

Pas met parfum of aftershave op dat de geur niet te sterk is. Kies voor een subtiele, frisse geur en doseer met mate. Je wil immers niet dat je parfum de kamer vult en alle aandacht opeist.

Tot slot

De belangrijkste tip is misschien wel: voel je goed in wat je aanhebt. Als je prettig en zelfverzekerd in je kleding zit, straal je dat ook uit. Zo is het binnenkort misschien wel je eerste werkdag in je droombaan of promotieplek!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.