Verlof

Naast werken is het ook heerlijk om zo nu en dan vrij te zijn. Naast vakantiedagen en adv-dagen, heb je ook nog met andere vormen van verlof te maken. Stel, je wil bijvoorbeeld een tijdje gaan reizen, maar na die fantastische reis wil je weer aan de slag bij de toffe baan die je nu hebt. Vaak is dit bij bedrijven wel mogelijk. Je gaat dan met onbetaald verlof. Of als je meer tijd met je kinderen wilt, kun je met ouderschapsverlof. Super gunstig toch? Hier vind je meer informatie over ouderschapsverlof en onbetaald verlof.

Ouderschapsverlof

Verlof houdt in het kort in dat je niet werkt op dagen dat je eigenlijk wel hoort te werken. Er zijn verschillende soorten verlof, waar ouderschapsverlof één daarvan is. Als je meer tijd wilt om met je kinderen te zijn en voor ze te zorgen kun je ouderschapsverlof nemen. Dit is één van de wettelijk vastgelegde verloven die je het recht geven om tijdens je loopbaan minder of helemaal niet te werken. Je kunt alleen ouderschapsverlof nemen als je ouder bent van het kind. Je moet dan voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

  • je bent de biologische moeder of vader;
  • je bent een ouder die door het kind erkend is;
  • Je bent de adoptie ouder.

Daarnaast kan je alleen ouderschapsverlof nemen als je kind jonger is dan 12 jaar. Tenzij je kind een fysieke of mentale handicap van minstens 66% heeft geldt de leeftijdsgrens van 12 jaar niet. Hierbij moet hij of zij wel onder de 21 jaar zijn.

Hoelang heb je recht op ouderschapsverlof?

Er zijn verschillende opties als het op ouderschapsverlof aankomt. Ouderschapsverlof kun je in de volgende vormen opnemen:

  • Helemaal niet werken gedurende 4 maanden, naar keuze ook op te delen per maand;
  • Halftijds werken gedurende 8 maanden, naar keuze op te delen in perioden van minimaal 2 maanden;
  • 4/5 werken gedurende 20 maanden, naar keuze op te delen in periodes van 5 maanden.

Als je ouderschapsverlof wilt nemen moet je het drie maanden van tevoren schriftelijk bij je werkgever of leidinggevende vermelden. Zo krijgen zij nog de tijd om een eventuele vervanging te vinden.

Onbetaald verlof

Onbetaald verlof, of verlof zonder wedde, is geen recht en je kunt alleen onbetaald verlofdagen nemen als je werkgever ermee akkoord gaat. Als hij of zij er akkoord mee gaat, zijn jullie er beiden over eens om de arbeidsovereenkomst tijdelijk te schorsen. Je spreekt dan af onder welke voorwaarden de schorsing gebeurt. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens je onbetaald verlof niet bent beschermd tegen ontslag en het heeft gevolgen voor je ziekte- en invaliditeitsverzekering, je werkloosheidsuitkering en je pensioenrechten. In principe is er geen wettelijke procedure voor onbetaald verlof en voldoet een mondelinge overeenkomst ook. Wel wordt het aangeraden om dit schriftelijk te doen om vast te leggen hoe lang je weg zult blijven, of de werkgever je mag oproepen in bepaalde gevallen etc. Zo voorkom je verwarringen en misinterpretatie van de mondelinge afspraken. Nadat je dit geregeld hebt, kan je dan bijvoorbeeld lekker op die extra lange reis waar je zo aan toe bent!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Alles over Secundaire Arbeidsvoorwaarden