Vragen sollicitatiegesprek

Sollicitatievragen

Welke vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek? Geen een sollicitatiegesprek is hetzelfde. Als je niet weet wat je kan verwachten, kan je je ook niet voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Voor de meeste studenten is dit spannend en stressvol. Om te zorgen dat je geen zenuwen meer hebt, hebben wij een vragenlijst gemaakt met voorbeeldvragen + eventuele antwoorden die je vertrouwen kan geven. Dus denk na voordat je antwoord geeft en bereid je goed voor om een goede indruk achter te laten.

De 10 meest gestelde vragen tijdens je sollicitatiegesprek

  • 1. Vertel eens wat over jezelf?
  • 2. Waarom wil je hier werken?
  • 3. Waarom moeten we jou aannemen?
  • 4. Wat zijn jouw sterktes?
  • 5. Wat zijn jouw zwaktes punten?
  • 6. Hoe pak je een situatie aan waar je collega z'n werk niet goed doet?
  • 7. Waar zie jij jezelf in 5 jaar?
  • 8. Wat wil jij bij ons verdienen?
  • 9. Kan je het gat in je CV verklaren?
  • 10. Heb je nog vragen?

Meld je aan voor jou volgende studentenjob

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Maak een account aan op StudentJob, solliciteer eenvoudig op vacatures, sla vacatures op en doe je email notificaties aan voor de leukste studentenjobs, allemaal op één plek.

De 10 meest gestelde vragen tijdens je sollicitatiegesprek en antwoorden

1. Vertel eens wat over jezelf
Dit is een typische sollicitatievraag, maar toch hebben de meeste mensen veel moeite om over zichzelf te praten. Daarnaast gaan veel mensen, zonder voorbereiding, vertellen over hun privéleven. Dit is niet wat de interviewer van jou verwacht. Als je dus een goede indruk wilt maken, zorg dat je bent voorbereid.

Begin met je studie of wat je hebt gestudeerd. Ga daarna over naar je professionele achtergrond en vertel welke keuzes je hebt gemaakt in je leven. Vertel ook waarom je de keuzes hebt gemaakt. Wees wel kieskeurig waarover je het wilt hebben, de interviewer wilt geen lange lijst met hobby's die je hebt. Houdt je verhaal professioneel, positief en duidelijk.

2. Waarom wil je hier werken?
Dit is weer een vraag wat eenvoudig klinkt maar waar je toch over moet nadenken. Dit is de perfecte tijd om je gesprekspartner te laten zien dat je research hebt gedaan over het bedrijf. In plaats van te zeggen ‘Ik vind het een leuke baan’ of ‘het klinkt interessant’, probeer zo specifiek mogelijk te antwoorden. Vertel wat je heeft aangetrokken tot het bedrijf, dit kan een project zijn wat het bedrijf is gestart of mogelijke connecties die jou dit hebben aangeraden. Dus blijf zo specifiek mogelijk, zo kom je ook geloofwaardiger over.

3. Waarom moeten we jou aannemen?
Door deze vraag kan je de verleiding krijgen om op te scheppen over jezelf, maar probeer dit te vermijden en vergelijk jezelf zeker niet met anderen. Dit is een strikvraag. Wat de interviewer van jou wilt weten is of jij de vaardigheden begrijpt die horen bij de functie. Gebruik specifieke voorbeelden, zoals skills of beroepservaringen, om te laten zien waarom jij geschikt bent voor de positie.

4. Wat zijn jouw sterke punten?
Het lijkt simpel om al je sterke skills te benoemen, maar zorg dat je niet te veel overdrijft Het is belangrijk dat je sterke punten noemt die relevant zijn voor de functie waar je solliciteert. Je komt niet ver door alleen sterke punten op te noemen, onderbouw deze met specifieke werksituaties. Als je nog geen professionele werkervaring hebt, gebruik je sterke punten dan in andere situaties. Zo voorkom je sprakeloos te zijn.

5. Wat zijn jouw zwakke punten?
Niemand is perfect, iedereen heeft wel iets waar hij/zij niet goed in is. Probeer dus niet te doen alsof je geen zwaktes hebt. De interviewer wilt erachter komen of jij bewust bent van je eigen skills en of je bereid bent om jezelf te verbeteren. Wees dus eerlijk en kies een skill waar jij het moeilijk mee, leg uit waarom je er moeite mee hebt, en vertel ten slotte wat je eraan probeert te doen.

6. Hoe pak je een situatie aan waar je collega z'n werk niet goed doet?
Hoe je omgaat met je collega’s die hun werk niet goed doen, zegt veel over hoe je mensen in moeilijke situaties behandeld. Zo laat je ook zien of je met lastige klanten of leveranciers kan omgaan. Als je kunt laten zien dat je een gesprek wilt voeren met de betrokken collega’s om te weten wat er aan de hand is, laat je zien om in staat te zijn moeilijke situaties op te lossen.

7. Waar zie jij jezelf in 5 jaar
Dit is een vraag wat werkgevers gebruiken om te zien of jij ambitie hebt. Solliciteer je voor de job met een plan in je hoofd voor de toekomst of heb je geen idee wat je wilt doen later? Als je het niet zo goed weet, is dat niet erg om te vertellen, maar probeer er wel iets positiefs van te maken. Bijvoorbeeld, ‘Ik weet nog niet welke richting ik op wil, maar solliciteer voor deze job omdat ik zo een voorproefje krijg van de vele mogelijkheden op dit gebied, en kan me specialiseren op het gebied wat mij het meest aanspreekt.

8. Wat wil je bij ons verdienen?
Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is handig om research te doen over welk loon normaal is in jouw vakgebied. Dan heb je in ieder geval een idee wat je kan verwachten. Beter nog, antwoord dat je huidige salaris er niet aan toe doet en dat je bent geïnteresseerd om ervaring op te doen en door te groeien.

9. Kan je het gat in je cv verklaren?
Voor deze vraag kan je het best zo eerlijk mogelijk beantwoorden. Als er een gat in je werkervaring zit, wees eerlijk. De meeste redenen worden geaccepteerd, maar probeer er wel iets positiefs van te maken als je antwoord. Vertel wat je die periode hebt geleerd en welke ervaringen je hebt opgedaan. Zelfs als je werkloos bent geweest, kan je veel hebben geleerd door opleidingen te hebben gevolgd, korte interims of zelfs een nieuwe taal leren.

10. Heb je nog vragen?
Dit is een vraag wat altijd wordt gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek. Het beste wat je hierop kunt zeggen is ‘ja’. Als je geen vragen stelt aan je gesprekspartner, kun je ongeïnteresseerd overkomen. Bereid dus daarom een lijstje voor met vragen die je wilt stellen aan de interviewer. Door relevante vragen te stellen ziet de interviewer dat je geïnteresseerd bent, research hebt gedaan en gemotiveerd bent om meer te weten. Dit kan zijn:

  • Hoe ziet een eerste werkdag eruit?
  • Wat is de grootste uitdaging van deze baan?
  • Waar ziet u het bedrijf in 5 jaar tijd?

Nog steeds op zoek naar een bijbaan?

Neem eens een kijkje tussen onze vacatures voor bijbanen, stages en fulltime banen!

FAQs over sollicitatievragen

  • Wat voor strikvragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek?

    • Vertel een iets over jezelf.
    • Hoeveel wil je verdienen?
    • Heb je nog vragen?

  • Wat zijn de meest gestelde sollicitatiegesprek vragen?

    • Waarom moeten we jou aannemen?
    • Wat zijn jouw zwakke punten?
    • Hoe zie jij jezelf in deze functie?

  • Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek gemiddeld?

  • Een sollicitatiegesprek duurt ongeveer een uur. Dus bereid je goed voor en weet welke vragen je wilt stellen.

Bekijk ook andere sollicitatietips