Als student heb je er een zware periode opzitten en komt er je een leuk tweede semester tegemoet, met fluitende vogels, fris groen en natuurlijk het hernemen van de lessen. Maar wat als je examenresultaten in januari tegenvielen? Welke stappen ga je nemen om van dit semester een succes te maken? Meer en meer studenten kiezen voor bijlessen. Maar hoe werkt dat nu en vooral hoe pak je dit op een goede manier aan? We zetten voor jou de zin en onzin van bijles op een rijtje.
Het nut van bijlessen
Bijlessen kunnen op 101 verschillende manieren worden gevolgd en georganiseerd. Zo ken je vast wel via-via een buurjongen of iemand-die-je-moeder-kent-via-een-vriendin die goed is in wiskunde of Frans. Daarnaast volgen veel studenten tegenwoordig les via een bijlesorganisatie. Bij zo’n bijlesorganisatie ben je zeker dat je een bijlesleraar krijgt die jouw leerstof kent en voldoende tijd heeft om samen de leerstof door te nemen. Persoonlijke begeleiding vergroot de slaagkansen. Net zoals een topvoetballer ook individuele trainingen krijgt om zich te verbeteren, zien heel veel studenten terecht het nut van individuele bijlessen.
Bij de bijlesorganisatie www.eduvik.com gaan ze er prat op dat je samen met de leerkracht naar betere studieresultaten werkt. Hun geheim, volgens de oprichter Pieter Minnebo, is de persoonlijke aanpak. Er wordt steeds gezocht naar een bijlesleerkracht waarmee niet alleen een praktische (agenda, locatie etc.), maar ook een persoonlijke match is. Wanneer je dan op regelmatige basis de bijlessen laat doorgaan, kan het bijna niet meer stuk lopen. Tijdens twee uur bijles verwerk je gemakkelijk meer leerstof en oefeningen dan je zelf op een halve dag, of langer zou doen. Dat komt omdat wanneer je vastzit of iets niet goed begrijpt, je bijlesleraar je dit onmiddellijk via nieuwe invalshoeken zal uitleggen en sneller kan tonen waarom je een bepaalde fout maakt. Je verwerkt niet alleen grotere pakketten leerstof, je leert ook nieuwe verbanden leggen waardoor je de cursus beter beheerst. Je bijlesleraar test je kennis tijdens de bijlessen zodat je zeker bent dat je de leerstof niet enkel van buiten kent, maar ook praktisch kan toepassen. Op die manier werk je samen naar een succesvol examen toe.
Praktische voordelen van bijles
Laten we ook even de praktische kant van bijlessen bespreken. Bijlessen kunnen thuis, op kot of in een studieruimte doorgaan. Een typische bijles duurt twee uur en kan tijdens de blok of examenperiode al eens langer zijn. De prijzen voor bijlessen zijn zeer uiteenlopend. Voor het hoger onderwijs kost een bijles gemakkelijk meer dan 40 euro per uur. Je wilt echter niet besparen op deze investering en je wilt zeker zijn dat je les krijgt van een degelijke bijlesgever, liefst nog iemand die reeds door een organisatie werd gescreend.
Wil je bijles volgen via een kantoor? Stel dan zeker de volgende vragen. Zo kan je zonder zorgen bijles volgen:
- Werd de leerkracht gescreend? Welke achtergrond heeft de leerkracht?
- Kan je zelf de locatie van de lessen kiezen? Of gaan de lessen door op een locatie naar keuze zodat je geen tijd verliest met transport.
- Wat is de totaalprijs? Wordt er standaard een bijkomende transportvergoeding aangerekend?
- Moet je een verplicht aantal uur bijles per week/maand/semester volgen? Of kan je vrij kiezen tussen verschillende formules?
- Wat gebeurt er indien er geen klik met de leerkracht is of indien de leerkracht onverwachts stopt met de lessen? Wordt er kosteloos een andere leerkracht toegewezen?
- Moet je de volledige lessenreeks in één keer betalen of kan de betaling verspreid worden?
- Is de bijlesleraar verzekerd?
Als afsluiter knallen we er nog even enkele praktische tips tegenaan:
- Hoe vroeger in het semester (zelfs voor herexamens) je begint met bijlessen, hoe hoger je slaagkans.
- Bijles vlak voor je examen kan je aan enkele puntjes meer helpen, maar mirakels bereik je er niet mee.
- Bijles is een hulpmiddel; je verhoogt het nut van de bijlessen door ze telkens ook goed voor te bereiden.
- Bijles krijgen van je broer of zus is niet hetzelfde als bijles krijgen van een andere bijlesleraar. Je leert sneller wanneer een ‘buitenstaander’ complexe materie uitlegt.
- Een bijles sessie van twee uur per week volstaat reeds om enorme progressie te maken.
Op www.eduvik.com vind je meer informatie over bijlesleraren, tarieven en hoe je je kan inschrijven voor bijles. Met meer dan 2000+ bijlesleraren in België hielpen ze de voorbije jaren reeds duizenden middelbaar en universiteitsstudenten.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven