Je krijg je contract eindelijk voor je en ziet het woord “contract voor bepaalde duur”. Heel leuk, maar wat is dit precies? Wat houdt het in en hoe verschilt het van een contract voor onbepaalde duur? En hoeveel tijdelijke contracten kan je van dezelfde werkgever krijgen? Op deze pagina zullen we dieper op alle vragen ingaan.
Wat is een contract bepaalde duur?
Een contract of arbeidsovereenkomst bepaalde duur is in het kort gezegd een tijdelijk contract. Er is dus een einddatum waarop jouw contract afloopt. Dit moet schriftelijk gebeuren en ondertekend zijn, voordat de werknemer begint met werken. Is er geen einddatum vermeldt? Dan wordt het beschouwd als een contract van onbepaalde duur. Ook met een contract bepaalde duur kunnen beide partijen het niet zomaar (tussentijds) beëindigen. Het verschil tussen een vast contract en een tijdelijk contract is dat een vast contract meer zekerheid biedt, omdat er altijd een einddatum is bij een tijdelijk contract.
Wanneer krijg je een arbeidsovereenkomst bepaalde duur?
Vaak is het zo dat je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur krijgt als je ergens begint te werken. De werkgever kan zo kijken of hij tevreden met je is en heeft de controle over zijn financiële risico’s.
Opeenvolgende contracten bepaalde duur
Normaal gesproken is het niet mogelijk om opeenvolgende contracten voor bepaalde duur af te sluiten zonder onderbreking. Het is alleen wel mogelijk onder de volgende eisen:
- 1. De werkgever moet laten zien dat de overeenkomst terecht is om wettige reden. Een voorbeeld hiervan is een arbeidsovereenkomst voor gesubsidieerd onderzoek;
- 2. Er mogen maximaal vier opeenvolgende contracten voor bepaalde duur worden afgesloten, zolang de duur van elk contract minimaal drie maanden is en de totale duur van de contracten niet meer dan twee jaar is;
- 3. Met voorafgaande toestemming van het Toezicht op de Sociale Wetten kunnen opeenvolgende contracten voor bepaalde duur worden afgesloten als elk contract minimaal 6 maanden bedraagt en de totale duur van de contracten niet meer dan drie jaar is.
Opzeg contract bepaalde duur
Wanneer je een contract voor bepaalde duur ondertekend ben je er aan gebonden. Dus hoe zit het dan met de opzeg van een contract voor bepaalde duur? Natuurlijk heb je wel opzegmogelijkheden, bijvoorbeeld tijdens de proefperiode. Als je al buiten je proefperiode zit is het ook nog mogelijk om het op te zeggen als beide partijen ermee akkoord zijn gegaan. Het is dan wel aan te raden om dit schriftelijk ook te doen en te laten ondertekenen door beide partijen.
Stel voor, de werkgever gaat niet akkoord met de opzeg van een contract van bepaalde duur en de werknemer wilt het contract toch verbreken, dan kan de werkgever een opzeg- of verbrekingsvergoeding eisen. In dit geval heeft de werknemer er zelf voor gekozen om het contract te verbreken en loopt dus het risico op werkloosheid. Dit wordt beschouwd als vrijwillige werkloosheid, waardoor je geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.