We hebben allemaal wel eens last van stress. Bijvoorbeeld als je moet studeren voor een groot tentamen of bepaalde deadlines hebt. Sommigen presteren onder deze stress en druk beter, maar anderen kunnen zich niet eens meer ontspannen. Op den duur kan je overspannen raken of (in serieuzere gevallen) zelfs een burn-out krijgen. Maar wat is stress precies? En hoe kun je ervoor zorgen dat je minder gestresst bent?
Wat is stress?
Goede vraag. Want wat is stress precies? Stress is een fysieke reactie in je lichaam, die kan leiden tot gevoelens van spanning of druk. Door stress maakt je lichaam hormonen aan, waardoor je alert wordt op ‘bedreigende’ situaties en klaar bent om te vechten of vluchten. In deze tijden ervaren we ‘gevaar’ iets sneller dan vroeger in de middeleeuwen. Toen betekende gevaar dat er bijvoorbeeld een roofdier achter je aan zat. Nu maken onze hersenen voor relatief ‘kleine’ en persoonlijke dingen al stresshormonen aan.
Denk bijvoorbeeld aan het spreken voor grote groepen. Veel mensen vinden dit super beangstigend en voelen zich daar niet prettig bij. Je hart gaat tekeer en je spieren spannen zich aan. Deze reactie is meer dan gezond en zelfs nuttig. Je krijgt namelijk een soort energieboost, waardoor je beter kan presteren. Na de inspanning verdwijnt het gevoel ook meestal gewoon weer. Wanneer dat niet gebeurt en je wordt langdurig aan stress blootgesteld, kan je lichaam niet tot rust komen en herstellen en wordt het een probleem. Wat stress is en hoe het ervaren wordt, is wel per persoon verschillend.
Ben je al een paar weken (of langer) gestrest? Dan kan je beter even wat gas teruggeven. Dit doe je door bijvoorbeeld prioriteiten te stellen en vaker ‘nee’ te zeggen tegen mensen die om je hulp vragen. Je kunt ook altijd anderen om hulp vragen. Misschien vind je dat wel wat moeilijk, maar je zult merken dat het je kan helpen om te ontstressen.
Wanneer raak je overspannen?
Zoals hierboven al besproken, is het negeren van de eerste signalen en symptomen van overspannenheid van je lichaam nooit goed! Wanneer je namelijk langdurig last hebt van stress, kun je langzaam overspannen raken. Je voelt dan een paar maanden meer druk dan je aankunt en raakt overbelast. Je verliest dan grip op privé- of werksituaties en dagelijkse bezigheden worden steeds lastiger om goed te blijven doen. Dit zijn veel voorkomende lichamelijke klachten van overspannen zijn die je kunt hebben:
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- (Hoofd)pijn
- Duizeligheid
- Prikkelbaarheid
- Hartkloppingen
Wat kun je doen om te ontstressen?
Het is altijd goed om met een vertrouwd persoon over jouw stress te praten en te ontstressen. Je hoeft je hier zeker niet voor te schamen! Elk mens heeft weleens last van stress. Daarnaast gaat iedereen weer anders om met stress. Er met iemand over praten zorgt ervoor dat je in je probleem erkend wordt, wat ervoor zorgt dat je je hier niet alleen voelt en je gesteund voelt. Deze persoon kan je ook helpen met het aandragen van ideeën hoe je het best kunt ontstressen. Probeer jezelf daarnaast niet te vergelijken met anderen. Zo kan jij ergens heel veel stress van krijgen, terwijl iemand anders van iets heel anders stress krijgt. Praat bijtijds met je leidinggevende of studiebegeleider over deze constante stress. Het is voor hem of haar goed om te weten dat de druk op werk, school of binnen een privésituatie je te veel wordt en dat je hier even extra aandacht aan gaat besteden. Waarschijnlijk zal je leidinggevende of studiebegeleider jou, waar mogelijk, daarbij helpen. Daarnaast kan het geen kwaad om je eens te verdiepen in mindfulness om te ontstressen. Dit is een vorm van meditatie en werkt super goed om rustig te worden! Zo kan je bijtijds aan de bel trekken en voorkomen dat de situatie erger wordt.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.